reuzenmeccano_daskunst

over ons


Wat?

das Kunst vzw werd in 2016 geboren uit zZmogh vzw. Onze werking staat in het belang van kinderen, tieners en jonge kunstenaars in de stad. We kennen de uitdagingen in de grote steden van Vlaanderen en zien vooral veel mogelijkheden. Zo zien we de talrijke aanwezigheid van kinderen en tieners (en er komen er nog steeds bij), de grote concentratie van jonge kunstenaars en de kansen tot samenwerking met lokale overheden en partners.

Waar, wanneer en hoe?

das Kunst werkt vooral in drie grote steden – Antwerpen, Gent en Kortrijk – en met vijf werkvormen: 

Daarnaast blijven we ook ruimte vrij houden voor nieuwe projecten, op maat van een specifieke buurt of doelgroep. 

Wie?

Ons team van artistieke medewerkers bereidt alle activiteiten voor en begeleidt samen met meer dan 100 freelancers en vrijwilligers. We maken telkens nieuwe activiteiten, de ene keer vanuit een thema, de andere keer vanuit bepaalde materialen en nog een andere keer vanuit bepaalde technieken. Omdat we zelf blijven begeleiden, weten we wat goed werkt en wat minder werkt. Zo kunnen we blijven sleutelen en altijd weer opnieuw geslaagde resultaten bereiken. 

Steun en vertrouwen

das Kunst is een erkende cultuureducatieve jeugdvereniging en krijgt steun van de Vlaamse overheid, lokale overheden en verschillende partners. Daarnaast kunnen we gelukkig rekenen op het vertrouwen van duizenden ouders en deelnemers die de kwaliteit en originaliteit van de activiteiten van das Kunst appreciëren.


 

onze werkvormen

Kunstfabriek 

Zoek je een intensieve, creatieve kampformule in Antwerpen, Gent of Kortrijk voor kinderen of tieners in de krokus-, paas-, zomer- of herfstvakantie? Dan is Kunstfabriek ideaal. Zonder vooraf vaststaand resultaat werken deelnemers hier in begeleide vrijheid artistiek met low-, mid- en high tech materialen. Ze worden hier professioneel in begeleid door onze jonge kunstenaars en groeien merkbaar in verbeeldingskracht, aanpassingsvermogen en samenwerking. Eén dag, enkele dagen of een volledige week deelnemen? Het kan (voor 10+ kan het enkel per week).

Bouwspeelplaats

Zoek je naar een heerlijke buitenplaats waar vrijheid en architecturale creativiteit heersen? Dan is Bouwspeelplaats het antwoord. In de warmere maanden van het jaar krijgen kinderen en tieners vrije toegang tot werktuigen als hamers, zagen, tangen en ander gereedschap. Ze worden er professioneel begeleid en leren in snel tempo omgaan met materialen die in de stad overvloedig aanwezig zijn. Geen opdrachten, geen éénrichtingsinstructies, wel begeleide vrijheid. 

Ons voorbeeld? De Deense ‘skrammellegepladser’ en Britse junk playgrounds. 

Kunstatelier

Ben je een organisatie en zoek je een goed opgebouwde reeks workshops in de vrije tijd tijdens het schooljaar, waarin maatschappelijk kwetsbare kinderen en tieners kunnen creëren en bijleren onder professionele begeleiding? Dan is Kunstatelier het antwoord. In tien verschillende wijken van Antwerpen, Gent en Kortrijk hebben heel wat kinderen en tieners de kans om wekelijks te werken met onze low-, mid- en high tech materialen. Dit is mogelijk door de samenwerking met een tiental sociale partners zoals organisaties uit het  jeugdwelzijnswerk, Brede School en andere. das Kunst staat open voor meer gelijkaardige samenwerkingen, ook in andere steden.

Kunstbuiten

In samenwerking met de Stad Gent zorgen we voor kwaliteitsvolle, beeldende buitenactiviteiten in Gentse straten of op Gentse pleinen. Dat is Kunstbuiten: jonge productontwikkelaars hebben hiervoor vier grote buiten-tools gemaakt waar kinderen, tieners, jongeren én hun ouders samen een origineel beeld scheppen in hun eigen straat of buurt, onder professionele begeleiding van das Kunst. Werk je voor de jeugddienst van een andere stad en lijkt je dit wel interessant? Contacteer ons gerust voor een gesprek. 

dasKunst@home

Ben je een ouder of een leerkracht en zoek je naar creatieve ideeën voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar die iets anders zijn dan MisterMaker of CraftyCarol? Dan is dasKunst@home een didactisch én kunstzinniger alternatief. Tijdens de vakantie, in het weekend of wanneer je ook maar wil, kan je de kinderen zelf aan de slag laten gaan met deze creatieve en exclusieve videoworkshops. Er is voor elk wat wils want er zijn er vijftig (!), goed voor minstens 100 uur creatief plezier én leerwinst. De kinderen werken helemaal zelfstandig met huis-, tuin en keukenmateriaal en leren bovendien verschillende artistieke inspiratiebronnen en kunsttechnieken kennen. Het enige wat jij moet doen, is het materiaal en de video klaarzetten. Klik hier om de dasKunst@home te verkennen.


 

onze projecten op maat in 2023

Rubenshuis

In samenwerking met het Rubenshuis in Antwerpen ontwikkelen we een cultuureducatief traject voor Antwerpse jongeren. Tijdens dit project nemen we de collectie van Peter Paul Rubens als vertrekpunt om zo, samen met een diverse groep jongeren, een eigen vertaling te maken naar een 21e-eeuwse, virtuele kunstkamer. In 2023-2024 trekken we dit project door naar een wekelijks Kunstatelier in het Rubenshuis waarbij invulling, tempo en vormgeving gebeurt door de jongeren.

Eén BLOC

Eén BLOC is een sociaal artistiek project in samenwerking met Recht-Op en BLOC 2030. Met een divers samengestelde groep van 20 gezinnen die wonen in district Luchtbal werken we een jaar lang aan de inhoud en de vorm van een tentoonstelling. We doen dit aan de hand van workshops bij de gezinnen thuis en projectweken tijdens de schoolvakantie. 

Roots Kortrijk 

ROOTS is een samenwerking tussen partners uit verschillende domeinen (welzijn, onderwijs, cultuur, …) die OKAN-jongeren stimuleren om, met respect voor hun achtergrond, hun identiteit verder te ontwikkelen zodat zij vlotter kunnen deelnemen aan de samenleving en het verenigingsleven. Tijdens verschillende sessies proeven OKAN-jongeren van het vrijetijdsaanbod van das Kunst. 

Klimaatklas Gent

Klimaatklas is een samenwerking met Milieudienst Gent. Samen met een artistiek medewerker van das Kunst bouwen de leerlingen hun klimaatstad. In de Klimaatklas onderzoeken leerlingen van 10 tot en met 15 jaar tijdens de schooltijd hoe ze hun stad kunnen aanpassen aan de klimaatveranderingen.