creaties
In Gent ging das Kunst aan de slag om de visie van 2000 kinderen tot leven te brengen via kunst en technologie. Samen dachten de kinderen na over manieren om Gent toekomstbestendig te maken, met meer groen en extra ruimte voor water. Graag tonen wij hier hun verrassende creaties.
Deze klimaatworkshops vonden plaats in de klas en in de vrije tijd van 2020 tot 2024 in samenwerking met de Dienst Milieu en Klimaat van de Stad Gent.
Om hun ideeën te visualiseren maken de kinderen eerst een maquette.
Daarna werken ze met digitale tools om de visualisaties om te zetten naar een virtuele wereld. Daar kunnen ze meer elementen toevoegen en hun creaties met elkaar verbinden. Zo worden individuele ideeën een co-creatie.
klimaatworkshop
De kinderen vonden creatieve oplossingen om de stad weerbaar te maken voor klimaatveranderingen. Ze dachten na over verschillende aandachtspunten rond de verandering in ons klimaat.
hoe vergroenen we de stad?
Groen in de stad zorgt voor meer verkoeling, biodiversiteit en helpt de lucht te zuiveren. Bovendien maakt het onze stad beter bestand tegen wateroverlast én tegen droogte. Daarbij is het ontspannend en zorgt het voor rust.
Wordt Gent een stad zonder betonnen straten, met enkel nog parken en transport via waterlopen? Transformeren de kinderen Gent naar een groene jungle?
wat kunnen we doen tegen stijgende hitte in de stad?
Hoe gaan we onze stad afkoelen en onszelf beschermen tegen extreme hitte? Met welke veranderingen in onze stad? De kinderen stellen verschillende nieuwe watersystemen voor, maar ook verfrissende tochtknoppen, verneveling in de straten, drinkfonteinen en nog meer.
nieuwe namen voor Gent
Kinderen verzonnen namen voor hun steden zoals Tropisch, CAAM, Bioplanet, Groenstad en Groenstadia met oplossingen voor de extreme hitte, meer regen, vermindering aan biodiversiteit en beperkte mobiliteit.
Het zijn hun oplossingen om de stad te wapenen tegen de problemen van de klimaatverandering.
hoe ziet het bos van de toekomst eruit?
Kunnen we met een artistieke blik een bos opnieuw uitvinden? Bomen als torenhoge sculpturen, met takken die zich uitstrekken als handen. Mos op de grond dat straalt in verschillende kleuren. Maar hoeveel van deze elementen kunnen we weglaten voordat het bos zijn essentie verliest en nog steeds als een bos herkenbaar blijft en krijgt het bos een plek in de stad van de toekomst?
wat als het waterpeil stijgt
Wat als het continu regent en onze straten rivieren worden? Stel je voor dat het in de toekomst weken aan een stuk regent en plots is de straat waar je woont geen straat meer, maar een rivier. Worden gebouwen dan paalwoningen of zullen we de stad aanpassen aan het onderwaterleven? Kunnen we nieuwe bronnen van energie ontwikkelen waarbij we de kracht van het water in ons voordeel gebruiken?
De kinderen verzonnen in de klimaatklassen sterke, creatieve en hoopgevende ideeën om Gent toekomstbestendig te maken. Zal onze stad er in de toekomst ook zo uitzien?
enkele ideeën van de kinderen:
extreme hitte
- afkoelingssysteem met buizen vanuit de rivier
- meer groen op de pleinen en speelplaatsen
- zuiveringssystemen en verkoeling via regenwater in 'Tropisch'
- briesjes door de straat via knoppen in 'Tropisch'
- scheidingsdam voor gebruikswater en de vissen
- verneveling aan de oversteekplaatsen in 'Caam'
biodiversiteit
- de publieke ruimte wordt optimaler gebruikt in 'Greendream'
- er worden bruggen voorzien tussen gebouwen met voorzieningen voor planten en dieren
- zuiveringsbomen staan verdeeld doorheen de stad
- de straten worden overdekt door klimplanten in 'Caam' voor schaduw en zuurstof
- de stad kan bestaan uit minder verharde materialen tussen de gebouwen om zo minder lang warmte vast te houden
extreme regen
- gebouwen zijn voorzien van planten op de daken en systemen om het regenwater op te vangen en verder te verdelen doorheen de stad
- pompen op zonne-energie zorgen voor de opslag in reservoires in de stad
- de stad 'Ecoblad' rust de straten uit met een waterdoorlatend materiaal. Zowel de inwoners van de stad als de boeren rondom kunnen gebruik maken van dit water
- doorheen de stad vind je fonteintjes terug om van te drinken
mobiliteit
- door het extra water in de stad kan je via nieuwe amfibieachtige voertuigen zowel op het land als in het water je gaan verplaatsen
- kabelliften in de hoogte zorgen ervoor dat je tussen de gebouwen heen je kunt verplaatsen, deze werken op zonne- en windenergie
- de stad heeft centrale parkings voor deelauto's; je mag deze enkel gebruiken als er geen andere mogelijkheid is
- wordt teleporteren de toekomst? Druk de toetsencombinatie in en teleporteer naar eender waar in de stad
- de waterstofbus wordt aangevuld met regenwater, je kan doorheen de volledige stad met de bus meerijden
maquette highlight
Eén van de creaties met uitleg over de innovatieve oplossingen: