API — Aanspreekpunt Integriteit
API staat voor Aanspreekpunt Integriteit. Het kan gebeuren dat je iets meemaakt wat je niet fijn vindt, waarbij iemand over jouw grenzen heen gaat. Dat noemen we, met een moeilijk woord, grensoverschrijdend gedrag. Dat kan op een fysieke manier (bijvoorbeeld agressie) maar ook psychologisch (bijvoorbeeld beledigen) of seksueel (bijvoorbeeld aanrakingen die je niet leuk vindt). Ook pesten valt daaronder. Allemaal gebeurtenissen en gedrag die helemaal niet OK zijn. Daarom vinden we het belangrijk dat je over zo’n zaken met iemand kan praten. Ook als je ziet of hoort dat er iets bij iemand anders gebeurt, vinden we dat je ergens terecht moet kunnen om daarover te praten. Ook de Vlaamse minister van Jeugd vond dat belangrijk. Hij besliste daarom dat elke jeugdwerkorganisatie, zoals das Kunst, hier aandacht voor moet hebben. Binnen elke organisatie moest er meer nagedacht worden over wat er gedaan wordt, als iemand grensoverschrijdend gedrag meemaakt.
Wat doet een API?
Een API zal eerst en vooral luisteren naar jouw verhaal. Daarna zal de API bekijken waar en hoe er geholpen kan worden om het probleem aan te pakken. De API heeft discretieplicht, dat wil zeggen dat wat je zegt zoveel mogelijk vertrouwelijk blijft. Soms kan de API niet anders dan toch extra hulp in te schakelen, maar daar zal zij jou altijd over informeren.
Wie kan er bij de API terecht?
Iedereen! de kinderen en tieners die deelnemen aan onze projecten, de begeleiders van onze projecten of ouders van deelnemers, … Kan ik ook terecht bij de begeleiders van onze projecten? JAWEL! Als je ergens mee zit, staan onze medewerkers en begeleiders klaar om jou te helpen. Twijfel dus niet om met hen contact op te nemen. De API is er als extra hulp.
Contactgegevens API
Jana Geens, artistiek medewerker, 0493741759, jana@daskunst.be