Kunstenspeelplaats – kunstzinnige interventies in de publieke buitenruimte – gratis deelname

 

Kunstenspeelplaats @ Speelstraten:

In juli, augustus en september vormen vijftien verschillende speelstraten van Gent het decor voor pop-up ingrepen op maat van de kinderen uit de buurt. Aan de hand van verschillende kunsttalen verbinden we de buurt met haar inwoners en verruimen we de blik op de stad. In september zijn we nog actief op onderstaande speelstraten. Gratis deelname. Telkens van 14u tot 18u.

* zaterdag 8 september: Lusthoflaan
* zondag 9 september: Olijfstraat
* zaterdag 15 september: Ploegstraat
* zondag 16 september: Raas Van Gaverestraat
* zaterdag 22 september: Absadelestraat
* zondag 23 september: Achterhekers
* zaterdag 29 september: Aambeeldstraat
* zondag 30 september: Scaldistraat

 

bouwspeelplaats @ De Lübeck:

Aan de Afrikalaan, tussen de woontorens van de Scandinaviëstraat en de Weba, bevond zich tot voor kort de sociale woonwijk Lübecksite. De verouderde huisjes uit de jaren ’50 en ’60 werden gesloopt en in afwachting van een nieuwe invulling gaf Stad Gent deze site in bruikleen aan Graal vzw. Het resultaat is De Lübeck, een plaats waar kinderen en hun ouders sinds juli 2018 creatief kunnen verpozen.

In het hart van de site ligt een perceel van 21 bij 45 meter dat door das Kunst vzw onder handen wordt genomen. Naar het voorbeeld van Deense Skrammellegepladser en Britse Junk Playgrounds kunnen kinderen tussen de 8 en 14 jaar er experimenteren met materiaal dat doorgaans als ‘rommel’ wordt omschreven; golfplaten, afbraakhout, olievaten en bouwpuinn… De kinderen hebben vrije toegang tot werktuigen als hamers, zagen, tangen en ander gereedschap en kunnen er in begeleide vrijheid aan hun droomwereld bouwen.

De bouwspeelplaats van das Kunst op De Lübeck is een plek waar kinderen uit een stedelijke omgeving leren omgaan met materialen die in de stad overvloedig aanwezig zijn. Er wordt op grote schaal gespeeld en gecreëerd. Met serieuze tools. De vaardigheden van het kind worden niet overschat, maar gerespecteerd.

Vanaf eind april tot half oktober 2019 kunnen kinderen en tieners elke woensdag- en zondagmiddag onder begeleiding van een kunstenaar spelend, creatief bouwen en leren omgaan met tools en technieken.

Meer info? mail info@daskunst.be

 

 

X