Kunstenspeelplaats – kunstzinnige interventies in de publieke buitenruimte – gratis deelname

Kunstenspeelplaats @ Goudenleeuwplein
Elke woensdag- en zaterdagmiddag van april gaan de kunstenaars van das Kunst met alle Jonge & Wijze Gentenaars aan de slag om in, op en rond een grote, ronde, metalen constructie een echt kunstwerk te maken.

De liggers van de metalen constructie worden schildersezels, de staalkabels doen dienst als ophangsysteem. De constructie wordt volgestouwd met kleurrijke tekeningen, textiel, fluo touw en schilderijen en op de top plaatsen we samen een rij vlaggen.

Waar? Op het Goudenleeuwplein, tussen stadhuis en stadshal.
Prijs? Gratis!
Wanneer? Elke woensdag en zaterdag van april tussen 13u30 – 17u30.

 

Kunstenspeelplaats @ Speelstraten:
In juli, augustus en september vormen vijftien verschillende speelstraten van Gent het decor voor pop-up ingrepen op maat van de kinderen uit de buurt. Aan de hand van verschillende kunsttalen verbinden we de buurt met haar inwoners en verruimen we de blik op de stad.

 

Kunstenspeelplaats @ De Lübeck:
Aan de Afrikalaan, tussen de woontorens van de Scandinaviëstraat en de Weba, bevond zich tot voor kort de sociale woonwijk Lübecksite. De verouderde huisjes uit de jaren ’50 en ’60 werden onlangs gesloopt en in afwachting van een nieuwe invulling gaf Stad Gent deze site in bruikleen aan Graal vzw. Het resultaat wordt De Lübeck, een plaats waar kinderen en hun ouders vanaf juli 2018 creatief kunnen verpozen.

In het hart van de site ligt een perceel van 21 bij 45 meter dat door das Kunst vzw onder handen worden genomen. Naar het voorbeeld van Deense Skrammellegepladser en Britse Junk Playgrounds kunnen kinderen tussen de 8 en 14 jaar er experimenteren met materiaal dat doorgaans als ‘rommel’ wordt omschreven; golfplaten, afbraakhout, olievaten en bouwpuin behoren tot het basismateriaal. De kinderen hebben vrije toegang tot werktuigen als hamers, zagen, tangen en ander gereedschap en kunnen er in begeleide vrijheid aan hun droomwereld bouwen.

Het doel is dat er in de zomermaanden elk weekend begeleide artistieke workshops doorgaan op de site waar kinderen elkaar leren omgaan met tools en technieken. De activiteiten worden ontwikkeld vanuit een artistiek-experimentele visie en monden bij voorkeur uit in monumentale ontwerpen met een esthetisch eerder dan een functioneel karakter.

Kort samengevat is de site van das Kunst op De Lübeck een plek waar kinderen uit een stedelijke omgeving leren omgaan met materialen die in de stad overvloedig aanwezig zijn. Er wordt gespeeld en gecreëerd op grote schaal en met serieuze tools. De vaardigheden van het kind worden niet overschat, maar gerespecteerd.

 

 

X